تجهيزات ايمني و اتش نشاني: سازمان آتش نشاني نام سازماني دولتي و يا خصوصي است كه وظيفه مقابله با آتش و برخي ديگر از سوانح و حوادث را بر عهده دارد. اين سازمان ها سالانه تعداد زيادي آتش نشان جذب مي كنند و آن ها را در تجهيزات ايمني و آتش نشاني تعليم داده و در ايستگاه هاي آتش نشاني مستقر مي كند.
شرح وظايف تجهيزات ايمني و آتش نشاني
در برخي كشورها از جمله ايران، وظيفه آتش نشاني فقط به مبارزه با حريق خلاصه نميشود. براي مثال سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران، شرح وظايف خود را بدينگونه برشمرده است:
- مقابله با هرگونه آتش سوزي
- نجات محبوس شدگان در زير آوار ساختمان، خودروي تصادفي، آسانسور و…
- مقابله و پيشگيري از سقوط اجسام و درخت از ارتفاع و احتمال خطر براي شهروندان
تاريخچه تجهيزات ايمني و آتش نشاني در ايران
نخستين شهر كشور كه به تجهيزات ايمني و آتش نشاني مجهز شد، شهر تبريز بود. در سال ۱۲۲۱ خورشيدي، روسها در اين شهر نخستين سازمان آتش نشاني ايران را تأسيس نمودند كه برج آتشنشاني تبريز از يادگارهاي آن دوران است. دومين و سومين واحدهاي آتش نشاني رسمي در جنوب كشور و در شهرهاي مسجد سليمان و آبادان براي حفظ تأسيسات ايجاد شده در پالايشگاه آن شهرها تأسيس شد. سپس با توجه به ايجاد زير ساختهاي اقتصادي در اقصي نقاط كشور، ايجاد واحدهاي اطفايي در مناطق مختلف كشور آغاز گرديد كه ميتوان به احداث واحدهاي آتش نشاني(اطفائيه) در بلديه آنروز نام برد كه در قطبهاي اقتصادي و صنعتي كشور ايجاد شده و بطور مثال احداث پايگاه هايي در تهران ۱۳۰۳، قزوين ۱۳۰۳، اهواز ۱۳۰۴، بندر انزلي ۱۳۰۵، شهر رشت ۱۳۰۵،مشهد مقدس ۱۳۱۲، شهر زنجان ۱۳۲۷، شهر اصفهان ۱۳۲۸ و شهر شيراز ۱۳۲۹ نام برد.
حرفه آتش نشان در تجهيزات ايمني و آتش نشاني
زمانهاي آتش نشاني با هدف اصلي نجات جان و اموال انسان ها تشكيل شدهاند بنابراين يك آتش نشان قادر است در بحرانيترين شرايط محيطي و زيان آورترين شرايط كاري به ياري حادثه ديدگان بشتابد. با توجه به آمارهاي حريق و حوادث، تعداد مصدومين و فوت شدگان مأموران آتشنشان در طي ساليان اخير نگران كننده است چرا كه آتش نشانان در محيطهاي پر مخاطره آميز و از جمله انفجارات به امداد رساني و عمليات ميپردازند، لذا آسيبپذيري آنان در حد بالايي است.